Bild: Stämningsbilder i och omkring HargebadenHistorik
Kommer man söderut från Askersund, på väg 50, passerar du två broar, överallt ser man nästan blänk av vatten, vilket ger underbara sköna naturintryck. Du nalkas Vättern och passerar snart Hammar och efter någon kilometer ser du skylten Hargebaden. Vid avtagsvägen ser du också flaggstänger, sväng av och du är inne på helig mark, Harge har fått sitt namn efter Harg som betydde offerplats under forntiden.

Huset som nu är vandrarhem byggdes år 1898 som Harge skola. Denna vackra träbyggnad, rödfärgad med vita knutar har till nedläggningen 1972 varit skolbyggnad. Därefter levde den en tid som privatbostad och för 10 år sedan renoverades skolan och byggdes om till vandrarhem. Byggnaden ligger vackert vid Verkaviken och omges av en tät granhäck, den stora tomten ansågs under skoltiden vara lämpad för idrott och är än idag bevarad och ger ett naturskönt intryck.

Våra rum
Vi har elva rum fördelade på två-, fyra eller sexbäddsrum, varav ett rum för gäster med husdjur Det finns ett välutrustat självhushållskök och ett trivsamt sällskapsrum för lek och TV-tittande. Toalett och dusch finns i anslutning till rummen.

Service
Vid stor efterfrågan kan vi servera frukostbuffé på morgonen.

Se och göra...
Det finns myvket att göra i och runt Hargebaden. Nedan följer några exempel. Har ni speciella önskemål hjälper vi gärna till.

• Verkaviken erbjuder intressant fågelskådning. Här kan du med lite tur få se fiskgjuse, häger, havsörn mm

• Camping och stugby med minilivs och minigolf alldeles inpå knuten.

• Bara 200 meter bort ligger Vackra Hargeviken vid norra Vättern med lång sandstrand och utomhuspool, vattenrutschbana för hela familjen, kiosk och restaurang.

• Harge uddar – naturreservat med fantastisk natur vid Vätterns strand med markerad gångstig. Cirka 1,5 km från Hargebaden

Kinaparken, Bastedalens herrgård ligger ca 1 km från vandrarhemmet.

• Stjernsunds slott med slottsvisning under sommaren ligger ca 7 km från vandrarhemmet.

• Ta en fika på Olshammarsgården där Verner von Heidenstam växte upp och besök samtidigt Birgittakyrkan.

• Nära till sommar och skärgårdsstaden Askersund, avstånd ca 11 km. Här kan man strosa runt i hamnen och den gamla staden (Askersund fick sina stadsrättigheter redan1643) eller varför inte ta en tur i skärgården med M/S Wettervik.

• Spela golf på en 18-håls bana i Åmmeberg ca 1 mil från Hargebaden.

Länkar
Askersunds turistinformation

Olsammarsgården

Sjernsunds slott

Kinaparken, Bastedalens herrgård

M/S Wettervik

Bergslagsdiagonalen

Vätternvårdsförbundet
.